Veszélyes hulladék – Mit jelent pontosan?

A veszélyes hulladék, mint fogalom nem nagyon van tisztázva a köztudatba, nem tudjuk, mit is jelent pontosan, és mik is tartoznak ebbe a kategóriába, illetve azt sem, hogy mit kezdjünk az ebbe a gyűjtő fogalomba tartozó lomokkal.

 

„Veszélyes hulladéknak nevezzük mindazt, amelynek bármely összetevője, vagy átalakulás terméke a vonatkozó jogszabályban meghatározott veszélyességi jellemzők valamelyikével rendelkezik, és ez a koncentráció olyan mértékben van jelen, ami veszélyes az élővilágra, a természetre, az emberi életre, illetve nem megfelelő tárolás esetén fokozott károsító hatása van. „

Átalakulási termék – bomlási termék

Legtöbb esetben nem maga a termék minősül veszélyes hulladéknak, hanem annak a szemétnek a bomlásával keletkező káros anyagok miatt válnak veszélyessé a hulladékok. Nem is gondolnánk, hogy mennyi dolgot lehet a veszélyes hulladékok közé sorolni, a bomlási folyamata miatt. Ha nem szelektíven gyűjtjük a szemetünket, akkor még egy kifogyott ásványvizes palack is veszélyesnek minősül, ha lebomló szemetet helyezünk mellé, mondjuk banánhéjat.

Veszélyes hulladékok a háztartásban

Példával a legegyszerűbb szemléltetni, hogy mik is azok a veszélyes hulladékok, amelyeket háztartásunkban minden nap szinte használunk, majd kidobjuk a szemetesbe. Ilyen hulladéknak minősül például a használt sütőolaj, a festésből megmaradt festékanyagok, higítós flakon, mosószeres műanyag üvegek, használt fénycsövek, izzók, elemek, akkumulátorok, elektromos berendezések, mint például az elromlott TV, hűtőszekrény, gáztűzhely, építési törmelékek legfőképp a sokat hallott azbeszt pala, ami kimondottan veszélyes a környezetre, de törése esetén az emberre van kimondottan negatív hatással.

 

Nagyon sok család nincs tisztában azzal, hogy a használt pelenka is veszélyes hulladéknak minősül, és ezeket külön kellene gyűjteni. Nem lenne szabad a háztartási szemétbe kerülnie, pedig a legtöbb esetben oda kerül. Azt sem csináljuk szakszerűen, amikor a használt étolajat, sütőolajat forró víz kíséretében elbúcsúztatjuk a lefolyóba, hiszen egyetlen csepp használt étolaj képes körül belül 1000 liter tiszta vizet beszennyezni.

Szelektív hulladékgyűjtés és szakértő segítség elengedhetetlen!

Nagyon fontos szerepe van a szelektív hulladékgyűjtésnek, pont az előzőekben is bemutatott tények miatt. A szemét szakszerű szétválogatása nekünk csak pár pillanat, de a földünknek hatalmas segítség. A mi segítségünkkel, megoldódhat a problémája, hiszen lomtalanítós csapatunk a veszélyes hulladékokkal sem áll hadilábon. Használt elektronikus berendezéseit ahelyett, hogy kidobná egy erdő szélére, inkább hívjon minket, biztosan közös nevezőre tudunk majd jutni!