Mit tegyünk, és mit ne tegyünk lomtalanításkor?

A hulladékkezelés, és a rengeteg felgyülemlett háztartási szemét egyre növekvő probléma, melyet az ezzel foglalkozó állami szervek már nehezen, vagyis inkább egyre nehezebben tudnak kezelni. A legnagyobb baj azzal van, hogy már fiatal korban meg kellene tanulniuk a gyermekeknek, hogy ők maguk otthonukban mivel tudnának tenni a tiszta környezetért. Maga a lomtalanítás még mindig egy olyan fogalom, amivel nincsenek teljesen tisztában az emberek, nem tudják, hogy mit is kell pontosan érteni ez alatt, és mi most megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba ezzel kapcsolatban.

Mire figyeljünk bejelentett lomtalanítási napokon?

Először is tisztában kell lenni azzal, hogy nem visznek el mindent, amit kitesznek az ott élők a kijelölt gyűjtő helyekre, vagy ha épp Budapest belvárosáról, vagy más kisebb városokról van szó, ott az ingatlanok elé kell gyűjteni. Nagyon fontos, és még most sem foglalkozik mindenki azzal, hogy ezeket a kitett lomokat, hulladékokat dobozokba, vagy zsákokba kellene kihelyezni. Nyilván nagyobb bútoroknál ez nem megoldható, de amennyire lehet, azokat is szét kell szedni, hogy a hulladék feldolgozó autó könnyebben össze tudja préselni a szemetet.

 

Nagyon fontos figyelembe vennünk, hogy a kijelölt napokon időben kihelyezzük a háztartási hulladékot, mert később nem fognak visszamenni érte az ezeket összeszedő munkások, és amikor már ott van a lomtalanítós brigád, csak 5 percet várnak, hogy a teljes hulladékmennyiség ki kerüljön a gyűjtőhelyre. Amit nem sikerül időben kiraknunk, arról magunknak kell gondoskodni.

Mi tartozik, és mi NEM tartozik a lom kategóriába?

Fontos alapfogalom, hogy mi tartozik a lom kategóriába. Lomnak azt a háztartási hulladékot nevezzük, ami otthonunkban keletkezik, és nem fér bele az arra rendszeresített gyűjtő edénybe. Lomnak nevezhetjük például a régi, kisebb – nagyobb bútorokat, szőnyegeket, ruhaneműket, nagy mennyiségű papírhulladékokat, kartonokat, összekötött újságpapír kötegeket. Tisztában kell lenni azzal, hogy a lehető legtöbb hulladékot zsákokba, vagy épp a kidobni szánt kartondobozokba kell összegyűjteni.

 

Továbbra sem tartozik a lomtalanítható tárgyak közé az építkezéseken keletkezett törmelékek, az elektronikai eszközök, a veszélyes hulladékok, és a zöldhulladék, biohulladék sem. Az ebbe a kategóriába sorolt szemetet akkor sem fogják elszállítani, ha szépen gondosan kihelyezzük, mert törvényileg szabályozva van, csak nem vesszük a fáradtságot, hogy pontosan elolvassuk az ezekre vonatkozó jogszabályokat.

 

Az illegális szemétlerakás jelenleg szabálysértésnek minősül, ami 150.000Ft pénzbírsággal büntethető, de rengeteg kezdeményezés indult már azért, hogy az illegális hulladék kihelyezés bűncselekménynek minősüljön, és akár szabadságvesztéssel is büntethető legyen. Amennyiben Ön sem szeretne a jogi csapdák útvesztőjében elveszni, kérje szakértő segítségünket, és nem lesz gondja az otthonában felgyülemlett lomokkal, kacatokkal.