Minden, amit eddig nem tudott a lomtalanításról!

Minden évben van lehetőség a lakosság számára Budapesten és vidéken egyaránt lomtalanításra. Ilyenkor az év közben keletkezett, és feleslegessé vált holmikat, lomokat, szemetet lehet az előre meghirdetett napon kihelyezni elszállításra. Azonban sokan nincsenek tisztában a lomtalanítás írott és íratlan szabályaival, amelyekkel igen kellemetlen helyzeteket, és sokszor a közösségre és a környezetre káros hatásokat okoznak. Összeszedtük pár mondatban, mik is a legfontosabb kérdések és tudnivalók a lomtalanításról.

Mit dobhatok ki lomtalanításkor, és mi az, amit szigorúan tilos?

„Lomtalanításkor azokat a háztartási nagydarabos hulladékokat szabad kihelyezni, amelyek nem férnek bele a szemétgyűjtőbe.” A hivatalos megfogalmazás így hangzik, de lássuk, mit is jelent ez pontosan. Lomtalanításkor kihelyezésre kerülhetnek elhasznált bútorok, lakástextíliák (pl.: feltekert szőnyeg), műanyag hulladékok (pl.: konyhai edények, redőny-, reluxa darabok).

Szigorúan tilos kihelyezni a háztartásokban napi szinten keletkező, úgynevezett kommunális hulladékot. Az ipari, mezőgazdasági, vagy szolgáltatási tevékenység közben keletkezett lomokat sem tehetik ki a lakók, ilyen például az építési törmelék, pala darabok, összetört téglák és cserepek. A tévhitekkel ellentétben a gumiabroncsok sem rakhatók ki, még abban az esetben sem, ha ezt elkülönítve, bezsákolva készíti ki a tulajdonosa. Zöldhulladék, mint a levágott faágak és aljnövényzet szintén tiltólistán vannak. Sokan gyűjtik szelektíven az otthonukban keletkezett színes és fehér üvegeket, de sajnos ezek sem a lomtalanításkor fognak eltűnni a lakásból. Ezeket érdemesebb az erre fenntartott szelektív gyűjtőbe helyezni. A legnagyobb problémát a veszélyes hulladékok okozzák. Veszélyes hulladéknak minősül a megmaradt festék, de a kiürített festékes vödör is! A használt sütőolaj és zsiradékok, gyógyszerek, hígítós flakonok, gumiabroncsok, növényvédő szerek, elemek – akkumlátorok.

Hogyan kell kihelyezni a lomokat az utcára?

A kisebb méretű, de azonos besorolású hulladékokat zsákokban kell kihelyezni, hogy se a szél, se az esetleges kíváncsiskodók ne hordják szét. Minden esetben olyan területre kell kikészíteni, ami sem a járműveket, sem pedig a gyalogos forgalmat nem akadályozzák. Külön tekintettel kellene lenni arra, hogy zöld területen se álljanak a szeméthegyek, ezzel kárt okozva a környezetben és a lakóközösség életterében. Olyan területre kell összekészíteni, amelyet az elszállító jármű könnyen meg tudja közelíteni.

Alternatív lomtalanítási módszer

Ha az Ön háztartásában olyan lom található, amely tisztítás után akár másnak még örömet okozna, semmiképp ne tegye ki az utcára. Keressen fel segélyszervezeteket, akik szívesen veszik a még használható bútorokat, textíliákat, és továbbítják azokat rászoruló családoknak. Ön ezzel is jót tesz!

Az éves lomtalanításon kívül is szükségem van lomtalanításra. Mit tehetek?

A legjobb tanácsunk, ha ebben az esetben megkeres bennünket! Csapatunk vállalja lakások, garázsok, pincék és egyéb objektumok teljes kiürítését, zaj-, kosz-, és pormentesen. Nem válogatjuk ki az értékeket, mindent elszállítunk, amire Önnek már nincs szüksége! Az ország szinte összes hulladéklerakójával szerződésben állunk, így Önt az a veszély sem fenyegeti, hogy lomjai a természetben lesznek eldobálva. Hívjon bennünket bizalommal, és Mi segítünk Önnek megtisztítani környezetét!