Indul a lomtalanítási szezon, avagy káosz Budapest belvárosában

A tavasz érkezésével megkezdődött a 2019-es év nagy lomtalanítási hulláma. Budapest belvárosában és környékén, számtalan vidéki városban, községben, faluban indultak állami, és persze önkéntes magánakciók is, hogy megküzdjenek a felgyülemlett lomokkal. A felelőtlen hulladékgazdálkodás, az illegális szemétlerakás, és sajnos ki kell mondanunk, de az emberek nemtörődöm hozzáállása felel gyönyörű kis hazánkat már – már fojtogató hatalmas hulladékhegyek megszületéséért.

Belvárosi katasztrófa

Minden évben többször van lehetőség lomtalanításra, a tavaszi lomtalanítási szezon pár napja kezdődött. Nem túl szép látvány Budapest belvárosában sétálva, a Mátra vonulatait megszégyenítő kacat hegyek közt andalogni, miközben ellepik az utcát az önjelölt zsibárusok, és a kupacok tetején ülő „diszpécserek”, akik a kisajátított vacakokat próbálják értékesíteni a gyanútlan járókelőknek. A lakók felelőtlenül, szinte válogatás nélkül kihajítják, az értéktelennek ítél kacatjaikat, amelyeknek még azelőtt lesz gazdája, hogy lekerülne a járda szélére. Szinte az egész ország területéről idevándorló, önjelölt értékbecsüs csapatok hatalmas fejfájást okoznak a város vezetésének, ugyanis az általában szépen egy kupacra tett lomokat a szélrózsa minden irányába szétdobálják, miközben kincsek után kutatnak, ezzel megnehezítve az összegyűjtésüket.

Mit tehetünk, hogy ez megoldódjon?

Persze tudjuk, hogy egyik napról a másikra ez a probléma nem fog megoldódni, nem fognak eltűnni az értékesítő kollégák a színről, viszont tehetünk azért, hogy mérséklődjön a baj, esetleg évek múlva pedig akár teljesen meg is szűntethetjük, egy kis odafigyeléssel, és szakemberek segítségével.

Szelektáljunk!

A lomtalanítás sem Budapest belvárosában, sem annak környékén nem arról szól, hogy mindenki tegyen ki mindent az utcára, ami zavarja a szemét otthon. A kellemetlen része nagyban javítható, ha szelektáljuk a kidobni szánt lomokat, és nem hagyunk felületet a szemetünk széthordására. A használható és ép állapotban lévő bútorokat mi magunk is értékesíthetjük, de ha már úgyis szemétnek van titulálva, inkább ajándékozzuk el. Ruháinkat, amiket mi már nem szeretnénk hordani, dobjuk az erre a célra kihelyezett ruhagyűjtőkbe, gyermekotthonoknak adjuk, vagy állatmenhelyek is szívesen fogadják ezeket a felajánlásokat. Ez mind már jobban hangzik, mint az első lehetőség, hogy rakjunk ki mindent, lesz, ami lesz.

Inkább hívjon minket!

Ha valóban szeretne megszabadulni a kacatoktól, régi bútoroktól, ruháktól, mi szívesen segítünk! Válogatás nélkül, valóban az összes kidobni szánt lomját elvisszük, és ténylegesen oda, ahova való. Ápolt, jól szituált brigádunk megbízható, pontos, és nem mellesleg 20 éves tapasztalattal rendelkezik, amellyel a köz javát szolgálja. Személyesen megyünk el felmérni a terepet, megbeszélni a lomtalanítás részleteit, és természetesen ez a konzultáció ingyenes.